29.09.2014Агенция Фокус:Кметът на Добрич Детелина Николова откри обновения и модернизиран Градски парк „Свети Георги“


Обновеният и модернизиран Градски парк „Св. Георги” в Добрич е своеобразен оазис, в който хората се наслаждават на природата и се откъсват за малко от грижите. Това заяви в приветственото си слово по време на тържественото откриване на реконструирания парк кметът на добруджанския град Детелина Николова. Реконструкцията на парка е по проект на Община град Добрич, на стойност почти 5 млн. лв. Съфинансирането от общината е над 249 000 лв. Изградени са множество различно-функционални зони – полуостров с пейки, серпентина с водна каскада, скейт парк – най-големият и единствен по рода си в нашата страна, рок сцена, ледено езеро, алея на влюбените, езеро на птиците, така наречената алея с чергите. Обновени са мемориалния комплекс „Хан Аспарух”, където е възстановено водното огледало, поставено е художествено осветление. Обновено е и коритото на парковото езеро. В екипът, реализирал проекта, са специалисти, като арх. Красимир Пампоров, арх. Светла Коларова, арх. Весела Пенчева, инж. Ганка Пенева, главен специалист „Озеленяване” в Община град Добрич, инж. Геновева Друмева, координатор на проекта. Инж. Надежда Петкова – зам. кмет на Община Добрич съобщи , че за конструктивната част на скейт парка е ползвана консултация на специалист от Великобритания. Това е 23-то такова съоръжение в страната, но за момента е най-голямото и е уникално. Това посочи Георги Георгиев, скейтър от варненски клуб и член на Българската скейт федерация.

Строително-монтажните работи  започнаха миналата година и вече са приключени. Предстои обновяването и на втората част на парка. Ще бъдат изградени алея за екстремно колоездене, градина „Романтика”, арт площад, още паркови алеи, спортни съоръжения, паркинг. Има дори предложение за изграждане на уейк борд (вид водна атракция, подобна на водните ски).

В своето обръщение към гостите на тържеството за откриване на Градския парк кметът Детелина Николова припомни, че паркът е на възраст над 140 години, това е втората най-стара градска градина в България. През 1867 година е поставено началото за изграждане на парка. Тогава той е бил с площ само 15 дка. Тогава са засадени 6 ясена и тези дървета съществуват и до днес. Те могат да бъдат видени в началото на парка и са обявени за защитени дървесни видове. По друг проект на общината, който се изпълнява в момента, проект за трансгранично сътрудничество, ще бъдат засадени още нови дървесни видове. На 28 септември официално бе  открит и новият скейт парк. Програмата започна в 10,00 часа с DJ, скейт демонстрации, уъркшоп и свободно каране. От 11,00 до 12,00 часа звучаха музикални изпълнения на възпитаници на СОУ „Св.Климент Охридски“ на островчето, от 11,00 до 15,00 часа бе организирано ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара” в района на „Серпентината”, от 15,00 до 16,00 часа безплатни прегръдки и балони  раздаваха доброволци от БМЧК на алеята на влюбените, от 16,00 до18,00 часа концерт изнесоха възпитаници на СОУ „Св. Климент Охридски“, Студио за поп-рок певци „Сарандев” при Общинския младежки дом. От 18,00 до 18,30 часа отново имаше скейт демонстрации и ролери, от 18,30 до 20,30 часа бяха изпълненията на рок бандите „Max Rage”, „September 8th”и „BLOODRUSH”. От 20,30 до 23,00 часа бяха организирани отново вечерни демонстрации на скейт парка с DJ.