29.09.2014Детелина Николова: В нашето историческо самопознание датата 25 септември е паметен и значим ден


25 Септември 2014 | 18:31 | Радио "Фокус"

Детелина Николова: В нашето историческо самопознание датата 25 септември е паметен и значим денСнимка: Информационна агенция "Фокус"

Детелина Николова, кмет на Община град Добрич в предаването „Добър ден, София” на Радио „Фокус” по повод 25 септември - Празникът на Добруджа.

 

Водещ: Здравейте, г-жо Николова, и честит празник. Какво означава за Добрич и неговите граждани датата 25 септември?

Детелина Николова: Здравейте на Вас и на всички слушатели на Радио „Фокус“. Искам да кажа: „Честит празник на всички добричлии, на всички добруджанци, на цяла България, защото днес е денят на Добруджа. На този ден преди 74 години настъпва началото на възраждането на българския национален дух. През границата, която е разделяла десетилетия майки и синове, бащи и братя, минават българските войски, а над цяла Добруджа са звучали като обет думите на ген. Попов: Българи, ние сме тук и тук ще останем завинаги". Събитията през тези дни са подробно документирани, но дори и днес никой не е в състояние да опише онова, което е ставало в душите на хората тогава. Добруджанци са изненадали света със своята безмерна радост. Затова и в нашето историческо самопознание датата 25 септември е паметен и значим ден. На този ден, след три десетилетия на международна изолация, унижение и дискриминация, България си възвръща отново Южна Добруджа, която е отнета през 1919 г. с Ньойския договор от Великите сили. Това не е поредната голяма дипломатическа победа, защото след Съединението на Източна Румелия с Княжество България, възвръщането на Южна Добруджа е единственият случай, когато българският национален въпрос намира своето успешно решение, когато усилията и енергията на целия народ се насочват към осъществяването на целта за обединението на българската нация. Може би в този ден повече от всякога в душите на всички ни звучат думите на голямата българска поетеса Дора Габе: „Бъди благословен , о, добруджански край!“. Като кмет на Добрич бих добавила „За сегашните и идните поколения”, защото на 25 септември всички ние със заслужено самочувствие като потомци на славни българи, трябва да празнуваме не само нашето възраждане, своята свобода и независимост, но да осъзнаем, че всеки едни от нас има своето място в българската история.

Този завет на нашите съотечественици е един изключителен пример не само за родолюбие, но и блестящ урок за защита на националните ни идеали. Днес ние трябва да съхраним и да завещаем на децата си нашата гореща благодарност и признателност към цар Борис III, към политиците,към държавниците и радетелите, към всички онези родолюбиви българи, допринесли за тази свобода, изгряла на 25 септември 1940 г. Това завещано нам наследство днес беше споделено с радост от всички гости. Скъпи гости на празника бяха министър-председателят на Република България проф. Георги Близнашки, дипломати, гости на побратимените градове и няма да пропусна да кажа – много добруджанци. От името на Община град Добрич и от името на всички наши съграждани искам да благодаря на всички тях за честта, почитта и уважението като наши гости и приятели. Защото радостта е не само за Добрич и добруджанци, радостта е за всички българи. И както нашият министър-председател каза: Честит празник, добричлии, честит празник добруджанци, честит празник България!

Водещ: Г-жо Николова, разкажете ни повече за събитията, които белязаха днешния ден, с които отбелязахте вашия празник – един наистина голям и значим ден, не само за Добрич, но и за цяла България?

Детелина Николова: Още с връщането на името на Добруджа, на Добрич през 1991 г. денят по традиция, започва с общоградско поклонение на Военно гробище в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа, с почит на Военноморски гарнизон-Варна. Всички наши гости и добруджанци отдадоха своят заслужен поклон за всички загинали за свободата на Южна Добруджа, защото ние бяхме част от тази история и ще бъдем част от бъдещето. По-късно по традиция следва тържествено заседание на Общински съвет на Община Добрич, където в зала „Добрич“ всички, които имаха честта и удоволствието да бъдат с нас чуха призивите за това, че трябва да продължим да градим своето бъдеще не само толерантно, но и с високо вдигнати чела, да имаме самочувствието на истински българи и самочувствието на хора, живеещи на земя, от която започва България и която е източна граница на Европа. Сцените на площад „Свобода“ и във всички наши малки и големи зали, бяха огласяни от професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“, от художествения ансамбъл „Добротица“, от духовият оркестър на Добрич и от духовия оркестър на Истамбул – всички те бяха и са част от тържествените прояви сред гражданите на Добрич, за да можем всички заедно да изпитаме тази радост. В нашата художествена галерия успяхме да се докоснем до шедьоврите от фонда на Националния музей на българското изобразително изкуство и до българските художници следвали и специализирали в Париж във времето от 1881 до 1944 г. Всички ние имахме щастието да видим платната на Цено Тодоров, на Димитър Гюдженов, на Никола Станев, Васил Стоилов, Дечко Узунов, Ненчо Балкански, Денчо Обрешков, Жорж Папазов и други класици на българската живопис. Празникът продължава празничен концерт на площад „Свобода“ под наслов „Здравей, Добрич!“. Това е поп-рок концерт, с който ще съберем всички поколения на Добрич и добруджанци, за да се порадваме заедно. Искам да споделя с вас, че днес, на нашето тържествено заседание Община град Добрич беше удостоена с годишната статуетка-приз от Фондация „Прозрачни регламенти“ за постигната висока степен на прозрачност в действията на администрацията в поредни три години – 2011, 2012 и 2013 г. В Добрич завинаги ще остане статуетката от бронз на известния български скулптор Райнис Гелос, едно произведение на изкуството, заради именно прозрачността в работата на администрацията в полза на хората. Това е може би едно наистина прекрасно признание на усилията на цялата общественост, защото за израстването на общинската администрация изключителни заслуги имат и нашите съграждани. Те са част от развитото гражданско общество, което заедно с администрацията гради своето бъдеще тук, в Добрич. И можем да кажем, че днес Добрич е един много по-различен, много по-истински европейски град. Ето така празнуваме и споделяме радостта си с много гости и приятели.

Водещ: Това, наистина, е един чудесен повод. Бих искала да ви попитам за една друга родолюбива инициатива. На какъв етап е идеята за изграждането на паметник на освободителя на Добруджа ген. Иван Колев?

Детелина Николова: Започнахме реализацията на тази идея преди 3 години, като учредихме инициативен комитет. По-късно регистрирахме сдружение като неправителствена организация под председателството на акад. Георги Марков. Аз съм съпредседател на това сдружение. Направихме конкурс и известният български скулптор проф. Крум Дамянов започна работа по създаването на паметника-мемориал, който се надявам да бъде факт в навечерието на 100-годишнината от Добруджанската епопея, за да може наистина да отдадем заслуженото на този голям българин, който има историческатасъдба да бъде първият произнесъл думите: „Ние сме тук и ще останем завинаги в България.“ Това е израз на признателност от нас, съвременниците, към храбростта на българските войни и българската армия, които не са жалили сили и енергия, за да бранят своята родина. Този урок трябва да помним. Затова и идеята, да създадем чрез сдружението този паметник-мемориал ще бъде нашият завет към бъдещите поколения – да пазим и да помним. Надявам се на повече истински българи да вземат участие и със своя дан да допринесат този паметник да стане реалност. На сайта на общината има специален линк към страницата, в която сме изложели не само какъв ще бъде паметникът, но всичко, което досега заедно с нашите сподвижници сме направили за тази прекрасна идея.

Водещ: Благодаря ви много за този разговор.