07.10.2015Добрич е сред общините с най-много социални услуги


Нашата община е една от петте с най-много социални услуги в цяла България, съобщи кандидатът за кмет на Добрич от ПП ГЕРБ Детелина Николова на среща с работещите в детските ясли и отдел „Здравеопазване и социална политика“. В срещата участваха кандидатите за общински съветници от листата на партията Камелия Койчева, Кина Драгнева, Божанка Вуцова, Даниела Димитрова и Росица Божилова.

Добрич е от малкото общини, която е развила всички видове социални услуги, каза Детелина Николова. Тя припомни, че преди години бе преместен домът за стари хора от кв. „Рилци” в края на парка в Добрич, при което бе разширен капацитетът му. Въпреки това, той се оказва недостатъчен. За новия програмен период е подготвен проект за дом за безнадзорни. „Промяната в икономическата обстановка доведе до това много хора от селата да дойдат в града. Появяват се по различни улици в града. Опитваме се да ги прибираме, но, за съжаление, голяма част от тях не искат да бъдат в социален дом“, обясни Николова. За една част от тях е осигурена подкрепа – подслон, топлина, храна, здравни грижи, по проект, реализиран от фондация „Ръка за помощ“. С решение на Общински съвет за целта е предоставен имот, общинска собственост. „Продължаваме да помагаме на социалната трапезария към храм „Света Троица”, към който има дом за безпризорни, за което също оказваме подкрепа“, каза още Детелина Николова. Тя припомни, че за пета година от октомври до 30 март в социална трапезария безплатен топъл обяд получават 350 бедни жители на Добрич. „Децата с увреждания бяха огромната грижа за цялата област. И пак нашата община, която има голям капацитет, като ресурс и специалисти, изпълни проект за изграждане на центрове за настаняване от семеен тип, които вече са изградени в кв. „Балик”. В четирите такива къщички прибрахме голяма част от децата, които бяха в дома в с. Крушари, който от 1 септември вече е закрит, както и от бившия дом „Дъга”. Сега вече децата са в центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища“, допълни Детелина Николова.

За финансирането на социалните дейности Общината кандидатства с проекти, като само издръжката на сградите е неин финансов ангажимент. Ще се стремим за всички нуждаещи се да подобряваме социалните услуги и да разширяваме капацитета, посочи още кандидатът за четвърти кметски мандат Детелина Николова.